Historie

Omstreeks 1970, toen je nog nagewezen werd als je door het dorp hardliep, werd de eerste Kaagloop gehouden. Na de start volgde een rondje over het voetbalveld en vervolgens via het Kerkelaantje, de Dorpsstraat, de Zeeweg, de Kagerdijk en de Simon Koopmanstraat terug naar de Dorpsstraat naar de finish, dus in tegenovergestelde richting van het huidige parcours en toen werd er ook maar 1 rondje gelopen.
OLD1
OLD2
 Nadat de loop een aantal jaren niet gehouden werd, werd ze in 1980 en 1981 weer georganiseerd, om vervolgens weer een aantal jaren van het toneel te verdwijnen. In 1987, op 27 december, werd de draad weer opgepakt en organiseerde IJsclub de “Noord” in samenwerking met atletiekvereniging S.A.V. wederom de Kaagloop, die vanaf die datum ook een officiële 10 kilometer wedstrijdloop was. De 2e Kaagloop vond plaats op 19 februari 1989 en tot op heden is dit een jaarlijks terugkerend evenement, met dit jaar op 30 januari 2011 alweer de 24e officiële editie.

Dat het snelle parcours in trek is bij de lopers, blijkt wel uit de grote deelname de laatste jaren en ook aan de deelname van een groot aantal regionale (sub)toppers
Zo hebben we de afgelopen jaren o.a. Dick Tesselaar, Gerrit Veenstra, John Boogaard, Rob Schilder, Cock van der Hulst, Dave Baas, Andre Roukema en Veron Lust als 1e zien finishen en ook bij de dames hebben we o.a. Yvonne Kramer,  Erica Soeverein, Silvia Kruijer en onlangs in 2010 Ilse Pol de 1e prijs mogen uitreiken. Ilse klokte een nieuw Parcours record bij de dames in een tijd van 35,11.
OLD3
Vanaf 2009 is de organisatie in handen van Toerclub Wervershoof en IJsclub de Noord, uiteraard nog steeds in samenwerking met atletiekvereniging S.A.V.